Kirken har et mandat til at skabe fred
I Kenya skabes der forsoning mellem klaner, der i årevis har kæmpet over jordbesiddelse. Programleder Thomas Spanner oplevede den spirende forandring på sin seneste rejse.
På sin rejse besøgte Thomas bl.a. frisørsalonen ‘New Peace’: “Frisørsalon lå på grænsen mellem klanernes områder. Her var unge fra forskellige klaner, med hjælp fra projektet, gået sammen om at lave en lille frisørsalon. Her kom folk fra begge sider. De unge udtrykte stor fornøjelse ved at lave det sammen,” fortæller Thomas. Frisørsalonen er et godt eksempel på nye fællesskaber og nedbrydelse af fordomme i en region præget af årelange konflikter.
Konflikt over værdifuld jord
Store dele af Narok-regionen i Kenya er kendt for sin frugtbare jord. Den værdifulde jord har stået i centrum for mange af de konflikter, som har hærget regionen. I mere end 70 år har masai-stammer bekriget hinanden over adgangen til jord til deres kvæg og afgrøder. “Konflikterne er endt i små borgerkrige. Der har været år, hvor flere hundrede mennesker er blevet slået ihjel,” fortæller Thomas. Regeringen har flere gange uden held forsøgt at gribe ind over for volden. “For fem år siden pløjede man en 20 kilometer lang linje. Så sagde man ‘I hører til herovre, og I hører til derovre’. Det har bare synliggjort konflikten endnu mere,” fortæller Thomas. Siden IAS og Pinsekirken i Kenya startede arbejdet med fred mellem klanerne i 2020, er der dog sket store fremskridt.
En kilde til samarbejde
På grænsen mellem klanerne ligger en kilde, hvor der hentes vand til kvæg og hushold. Projektet samler unge, kvinder og mænd fra de to klaner til at samarbejde om etableringen af et vandanlæg til fælles brug. Mødestedet er med til at sikre, at freden bevares, og samarbejdet styrkes. Thomas mødte en pensioneret skoleleder, der overværede byggeriet fuld af håb: “Hele hans liv havde handlet om konflikten. Den havde gjort det vanskeligt for ham at få skolen til at fungere. Han sagde, at det var først nu, at han havde et håb for, at det blev skrinlagt.”
Kirkens rolle som fredsskaber
Thomas oplever, at Pinsekirken i Kenya er afgørende for, at freden opretholdes. Han fortæller: “Kirken gør jo budskabet praktisk. Den giver det hænder og fødder. Og det er der, at vi som kirkelig organisation har et mandat til at gå foran nogle gange.”
Som medlem bliver du en vigtig del af vores arbejde, der skaber fred. Meld dig ind i dag - klik her