Patricia hjælper oversete flygtningebørn
En 14-årige afghansk dreng, der lå helt alene på en bænk i Athen, blev startskuddet til organisationen Faros. Synet af den lille livløse dreng brændte sig fast i Patricia Kirk-Biswas, som er kvinden, der så drengen og modsat alle andre, stoppede op og hjalp ham. I dag, 10 år senere, har Patricia hjulpet tusindvis af børn og unge som ham. Nogle af børnene, har mistet deres forældre til krige. Andre, er blevet ufrivilligt adskilt og helt andre sendt afsted af forældrene med ønsket om at give dem en bedre fremtid.
Fællestegnet er, at børnene er alene i en meget voksen situation. De tilhører en kategori af flygtninge og immigranter, som ofte overses. Da de er under 18 år, er de juridisk set overladt til dem selv. Deres sag kan ikke behandles og ingen ved rigtig hvad, man skal stille op med dem.
Undtagen Patricia.
Bænk-møder om rettigheder
I starten mødte Patricia børnene på en bænk i en park, hvor hun oplyste dem om deres muligheder og rettigheder. Hun tilbød at være deres ledsager til hospitalsbesøg og asylansøgninger etc. og på bare to måneder, havde hun haft kontakt med 81 børn. Børn, som inden da, ikke havde haft kontakt med en eneste organisation:
”De er jo bare børn, som står i en utrolig svær situation. De skal forholde sig til så meget og tage et stort ansvar i en meget tidlig alder. Mange af dem er dybt traumatiserede og har ingen at gå til,” siger Patricia og bliver tydeligt berørt.
I dag er det 10 år siden at hun sammen med sin mand Dan, den evangeliske kirke i Athen og med støtte fra IAS Danmark og danske kirker, arbejdede for at organisationen Faros blev en realitet.
Drop-in center, fodboldskole og kram
Da organisationen startede, kom utrolig mange uledsagede børn og unge til Athen. I dag er der færre, men behovet er der stadig. Alene i 2022 hjalp Faros 477 børn i drop-in centret i Athen. Her får børnene vejledning i alt fra jura til europæisk kultur. De får naturligvis også mad, kram, undervisning og plads til at grine og være børn.
En af udfordringerne for mange af børnene er, at mange af dem slet ikke har gået i skole inden de kom til Athen:
”De skal hjælpes der, hvor de er og så skal de mødes med kærlighed” siger Patricia. I centret afholdes der bordtennisturneringer, arrangeres museumsbesøg og så har organisationen endda startet sin egen lille fodboldskole.
Når børnene fylder 18 er virkeligheden, at der desværre er nogle af dem, som får afslag på asyl:
”Det er enormt hårdt, men vi håber at de tager noget godt med sig alligevel,” siger hun.
En del af børnene får dog opholdstilladelse, men det er heller ikke uden udfordringer. Derfor har Faros også oprettet et særligt 18+ program for dem, der bliver 18 år.
Hjertet bag Faros
”Jeg ønsker disse børn må føle sig så vigtige og set og hver især med al deres bagage må opleve sig elsket og ønsket og hjulpet bedst gennem deres svære liv og langsomt se dem finde håb for fremtiden - det driver mig! Min bøn er at jeg og teamet i Faros må få lov til at være videreformidler af Jesu ubetingede kærlighed - og hjælpe disse flygtningebørn og unge professionelt med at håndtere de livsomstændigheder og traumer de har. Og at de derigennem langsomt må heles og få troen på fremtiden. Gud møder os jo også i al vores brudthed - og ser på os med fuld af kærlighed og tro” siger Patricia.
(Billedet foroven: Patricia og Dan Kirk Biswas)
Vil du støtte denne sag?
MobilePay
Støt med et valgfrit beløb via MobilePay til nummer 60386 med teksten 'Faros'.
SMS
Send en SMS med teksten IAS til nummer 1245 - så udløser det en gave på 100kr. til IAS's arbejde.
Send en SMS med teksten IAS250 til nummer 1245 - så udløser det en gave på 250kr. til IAS's arbejde.
Bankoverførsel
Støt med et valgfrit beløb via overførsel til konto nr. 9712 - 6580849316 med teksten 'Faros'.