Ny ungdomsklub i Beirut skal udruste syriske flygtninge og udsatte libanesere til at få en stemme i samfundet
En ny ungdomsklub for syriske flygtninge i Libanon skal udruste sårbare unge med praktiske færdigheder og indføre dem i et stærkt fællesskab. Det skal give de unge en stemme i samfundet og hjælpe et land i krise
IAS og Ung Mosaik’s ungdomsprojekt Beyond har netop fået godkendt en ansøgning på 200.000 kr. af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) til et projekt for unge syriske flygtninge og udsatte libanesere i Beirut, Libanon. Projektet hedder ”Empowerment of Young Syrian Refugees in Lebanon.”
Pilotprojektet går ud på at starte en klub op, som skal være et ’safe-space’ for de sårbare 13-18-årige unge flygtninge i Beirut. Her kan de hænge ud i et trygt socialt fællesskab og samtidig få givende undervisning og lære nye færdigheder. De vil eksempelvis opnå færdigheder i musik, drama, engelsk og IT. Derudover vil klubben have fokus på det relationelle aspekt mellem de unge. Med klubben ønsker lederne af ECY (samarbejdspartneren Eagles in Christ) at skabe et rum hvor sunde relationer kendetegnet ved gensidig respekt kan blive skabt mellem piger og drenge.
Disse klasser er til for at styrke de unges uddannelse og give dem brugbare skills, der også vil øge deres selvtillid. Formålet er at styrke de unge personligt og professionelt, så de bliver udrustet til en bedre fremtid for dem selv, og det samfund de er en del af, hvilket også skal hjælpe dem til at undgå at ryge ud i et destruktivt miljø, som er en stor risiko i et land i krise.
Et land i knæ
Libanon er et af de lande, hvor der bor flest syriske flygtninge. Det massive pres har længe udfordret det libanesiske samfund og dets økonomi, hvilket har skabt svære vilkår for syrerne som flygtninge i landet.
Oven i det har Libanon i løbet af de sidste 2 år været ude for en række store udfordringer. I 2019 udbrød store demonstrationer mod regeringens ledelse af landet. I starten startede det som fredelige demonstrationer, men udviklede sig til at have voldelige konsekvenser. Allerede på det tidspunkt var det tydeligt, at landet var på vej mod en økonomisk krise - og så kom Covid-19-pandemien. Ikke nok med det, kom der i august 2020 en voldsom eksplosion ved havnen i Beirut, der ødelagde store dele af hovedstaden. Siden da er den økonomiske krise kun blevet værre.
En svær situation for unge og flygtninge
Tilsammen har det skabt en svær situation for libaneserne, hvilket kan mærkes hos den enkelte borger – og endnu mere som flygtning. Kriserne har skabt stor arbejdsløshed, fattigdom og mangel på motivation og håb. Særligt de unge oplever, at de mangler viden, evner og selvtillid til at håndtere situationen. De unge flygtninge kommer typisk fra sårbare hjem, da det ikke er nemt at få arbejde som flygtning. Derfor er mange af familierne ekstremt fattige og kæmper en kamp for det daglige brød.
Det er de unge, der skal udgøre landets fremtid og være med til at påvirke samfundet i en positiv retning. Men der er behov for nogle, der opmuntrer de unge, tror på dem og hjælper dem konkret videre med viden, færdigheder og netværk. Det er klubbens formål.
Klubben vil primært række ud til syriske flygtninge, dernæst libanesere, men også andre nationaliteter. Det er både unge med en kristen og muslimsk baggrund, selvom klubben har kristne værdier og medarbejdere.
Pengene vil gå til materialer, ekskursioner, lejrture og workshops om unges muligheder for indflydelse, frivillighed og lighed mellem køn
Hvordan kan du bidrage?
-
Du kan støtte projektet økonomisk med valgfrit beløb på Mobilepay nr: 58742 (mærk "Libanon") eller på vores konto i Vestjyske Bank: 9712-6270281824 (mærk "Libanon").
- Har du et hjerte for Libanon/Mellemøsten, eller vil du blive klogere på den administrative del af internationalt projektarbejde? Så er der mulighed for at blive en del af vores arbejdsgruppe – Kontakt Christoffer Wilki-Kurtzhals på: christoffer.wilki-kurtzhals@ias-intl.org