Torben Madsen om IAS og Corona-krisen: Vores partnere skal have en stærkere rolle
Covid-19 spreder sig både i Danmark og i IAS’ partnerlande i Afrika. Det ændrer fundamentalt ved vilkårene for hjælp og mission til de mest udsatte i Afrika. Det er ikke muligt at rejse til Afrika, og Corona-krisen påvirker alle aspekter af IAS’ indsats. Det kalder på en stærkere rolle for IAS’ samarbejdspartnere, fortæller Torben Madsen.
- Det er en anderledes verden, vi lige pludselige står i. Sådan siger Torben Madsen, daglig leder af IAS om Coronakrisen.
Krisen har på kort tid vendt op og ned på den måde, som IAS kan arbejde på.
- Mange ting bygger på, at vi kan rejse ud. At vi kan mødes med kirkerne, holde konferencer og tilse projekterne. Så længe, vi ikke kan det, må vi gribe tingene anderledes an. Det er ikke kun i Danmark, at Covid-19 er en kæmpe udfordring. Det er den også i Afrika. Selvom det er vanskeligere at få præcis viden om, hvor galt det står til, så kommer der indberetninger om, at mange mennesker bliver syge og mange dør. Samtidig har Afrika ikke de samme ressourcer til at bekæmpe sygdommen. Corona-krisen er ikke løst efter et halvt eller et helt år, forudser Torben.
- Derfor skal arbejdet skal gribes anderledes an i løbet af de kommende måneder, for der er virkelig brug for vores indsats.
Han peger på en model, som lægger større ansvar og flere opgaver over til IAS’ samarbejdspartnere i Afrika.
- Vi bliver også nødt til at tænke i fjernpartnerskaber og fjern-tilsyn, så vi kan følge og styre tingene hjemme fra. Vi styrker vores partnere, så de bliver rigtig gode og stærke. Vi investerer endnu mere i deres dygtighed og viden. Samtidig skal vi lytte meget mere til deres visioner, så vi er endnu mere sikre på, at det virkelig er dem, vi støtter op omkring – og ikke vores egne ideer og visioner i Danmark.
Ny teknologi og internettets muligheder skal udnyttes
- Vores partnere har brug for bedre infrastruktur og bedre redskaber. Det kan f.eks. være stærkere internetforbindelser og nyt kommunikationsudstyr, så videomøder over f.eks. Skype og Zoom fungerer godt.
Ny teknologi gør det dog ikke alene. Der er brug for at rokke ved den måde, vi i Danmark har tradition for at tænke mission og hjælp til de udsatte på.
- Vi danskere kan godt lide blive fotograferet sammen med vores partnere ved for eksempel en brønd, der er ved at blive bygget.
- Det giver noget særligt at mødes ansigt til ansigt med de mennesker, som bliver hjulpet. Ofte oplever vi, at givere vælger at støtte et projekt, som de med egne øjne har set og oplevet. Men så længe, vi har Corona-krisen, må tingene gøres anderledes. Jeg tror, der bliver brug for et kulturskifte. Vi skal turde give i tro, uden at tænke så meget over, hvad vi selv får ud af det, siger Torben Madsen.
Opgaven bliver ikke let, for udfordringerne er mange i Afrika. For eksempel er der store kulturforskelle mellem Afrika og Danmark, og det er til stadighed en kæmpe opgave at drive projekterne effektivt og gennemsigtigt. Derfor håber han også, at Corna-krisen med tiden kan afhjælpes, så tingene igen kan normaliseres. Men nogle ting vil ganske givet blive forandret for altid.
-Vi skal bruge krisen som en mulighed til at blive bedre. Vi skal fastholde vores vision og mission, samtidig med at vi er parate til at bruge helt nye redskaber, siger Torben Madsen.