Menneskelig robusthed i Athen
Mød Betina, som er volontør udsendt med IAS til Faros i Athen. Her arbejder hun med unge flygtninge, som har mødt en hård virkelighed på vejen til deres drømme om Europa.
”Som uddannet socialrådgiver har det altid ligget mig på sinde at give en hånd til de mennesker i samfundet, som har haft mest brug for det. De seneste år har billederne fra det ødelagte Syrien og historier om traumatiserede børn på asylcentre kaldet på næstekærlighed i hjertet på mange danskere. Det var derfor jeg besluttede mig for at tage en pause fra mit sædvanlige arbejde i en dansk kommune og rejse til Athen for at give mit bidrag til verdens udsatte børn.
På grund af min socialfaglige baggrund er jeg blevet betroet opgaven at udarbejde en metode til at lave psykosociale handleplaner for unge drenge mellem 13-17 år og unge kvinder mellem 18-29 år i et uddannelsesprogram, som er designet af et af verdens højst rangerede universiteter, MIT [Massachusetts Institute of Technology, red.]. Faros vil gerne eksportere den danske model for helhedsorienteret socialt arbejde til Athen for at kvalificere deres arbejde med unge mennesker, som forsøger at stable deres liv på benene efter traumatiske oplevelser i deres hjemland og på turen over Middelhavet.
Jeg taler dagligt med unge drenge og kvinder, der er flygtet fra Taliban, som har forsøgt at hverve dem til hellig krig, og kristne kvinder, der blot ønsker at udleve deres tro i et iransk regime der ikke tolererer andre trosretninger end islam. Særligt har de drenge, der er kommet til Europa på egen hånd eller mistet deres kære på vejen, påvirket mig. At disse børn, som i den grad er blevet svigtet af voksne, stadig kan finde i deres hjerte at stole på mig, ved at give mig et varmt kram eller fortælle mig deres historie, fortæller mig noget om menneskelig robusthed og viljen til fællesskab, som jeg aldrig vil glemme.
Nogle af de bedste minder fra Athen vil alligevel være de fredage, hvor vi tager over i den nærliggende park og spiller fodbold med drengene. Når de løber rundt på banen og smiler over en god scoring eller kommer op at skændes over et frispark, ser jeg de helt almindelige drenge, de stadig er. Det minder mig om, at teenagedrenge er teenagedrenge, hvad enten de har oplevet krig eller er opvokset i en tryg dansk hverdag.
Så hvad enten jeg tager min socialrådgiverhat eller en fodboldtrøje på, har jeg sammen med disse drenge og kvinder haft hårde samtaler og gode grin, som jeg ville unde alle danskere med et ønske om at møde fremmede mennesker på en ligeværdig måde. Jeg håber at andre, ligesom mig, vil gribe den mulighed, det er at være frivillig for Faros og International Aid Services i Athen.”
Har du lyst til at være volontør i Athen? Læs mere her.