Samarbejde med handicaporganisationer styrker vores indsats
Mennesker med handicap overses ofte i det humanitære arbejde. IAS samarbejder med en række handicaporganisationer i Dannmark og udlandet i kampen for at ændre på dette.
IAS DK samarbejder med handicaporganisationer i Danmark og i Afrika. IAS har siden starten af 2019 fået et tættere bånd/alliance med forskellige handicaporganisationer i Danmark. De primære samarbejdspartnere er Dansk Handicap Forbund (DHF) og Dansk Blindesamfund (DBS), som også har arbejdet med udviklingsarbejde i mange år (ca. 30 år) og er nogle af de største handicaporganisationer inden for udviklingsbistand i Danmark.
Samarbejdet har også muliggjort, at vi har fået tæt dialog og samarbejde med medlemsorganisationen for alle handicaporganisationer i Danmark – Danske Handicaporganisationer (DH).
Samarbejdet strækker sig til udlandet
IAS har arbejdet med børn med handicap og særlige behov i mere end 20 år. Men partnerskabet styrker det fokus yderligere og giver IAS en tung og dedikeret partner med en stærk stemme i Danmark og Afrika. Det danske samarbejde har ledt til, at IAS også samarbejder med søsterorganisationer til Dansk Handicapforbund og Dansk Blindesamfund i Uganda, som er nogle af de største aktører inden for handicap i landet.
Indtil videre har samarbejdet blandt andet bestået af erfaringsudveksling om inklusions- og udviklingsarbejde i Afrika, hvor IAS har draget fordel af at lære fra organisationernes arbejde. IAS har selv mange års erfaring med inklusionsarbejde, men ofte i lande hvor mennesker med handicap ikke er særlig stærkt organiseret. Omvendt har handicaporganisationerne draget nytte af at tage ved lære af IAS’s erfaring med humanitære indsatser (den hurtige og livreddende indsats).
Helt konkret har den fælles interesse for at skabe inklusion af mennesker i humanitære projekter medført vores første fælles projekt. I samarbejde med de nævnte organisationer har vi studeret forholdene og inklusionen af mennesker med handicap i en flygtningelejr i Uganda. Som forventet var rapportens konklusioner alarmerende og viste en stor eksklusion af personer med handicap - selv i en stor flygtningelejr drevet af FN (se rapport i bunden af artiklen).
IAS og handicaporganisationerne ønsker at ændre de forhold i fremtiden, hvilket tegner til at bliver et langt og dybt partnerskab med danske og udenlandske handicaporganisationer.
Handicap og inklusion på dagsordenen
IAS har også lavet fælles en kommunikationskampagne med DHF i Danmark. Resultatet var en bog om verdensmål 4 og inklusion i skolerne (se mere om bogen her), der blev produceret og uddelt til alle skoler i 2020. Til projektet blev der knyttet undervisningsmateriale. Målgruppen var mellemtrinnet på skolerne.
IAS og Dansk Handicapforbund forsøger sammen at sætte handicap og inklusionen på dagsordenen i det danske udviklingsarbejde overfor embedsmænd og politikere. Det har ført til flere fælles møder, hvor IAS og DHF er gået til møde i Udenrigsministeriet og regeringens ordfører på området.
Vores kristne profil er en fordel
IAS har som kirkelig organisation haft let ved at knytte bånd til handicaporganisationerne i Uganda, da vi med vores kristne profil deler fundamentale værdier. Tidligere har handicap og kirkelige organisationer stået i hver sin silo. Men der sker noget nyt, og vi opnår en større stemme, når vi forener vores arbejde og stemmer – uanset, om det er kommunikationskampagner eller projektansøgninger.