Vi ønsker at bidrage til at bygge bro, skabe tillid og ændre historien
Vi forkynder ikke kun evangeliet, når vi taler og prædiker. Vi forkynder også evangeliet, når vi hjælper fattige bønder i Afrika til at få råd til tøj til børnene og tag på huset. Det er en del af vores mission. Sådan fortæller Anders Jacobsen, som gennem sit arbejde i IAS siden 2008 har hjulpet danske lokale kirker med at bygge nye og bedre partnerskaber med kirker i Afrika.
Udgangspunktet for samarbejdet er kirkernes mission i traditionel forstand: At forkynde det kristne evangelium. Men det strækker sig videre end det, nemlig til at møde mennesker med alle de mange forskellige fysiske, sociale og menneskelige behov, som de har.
Anders Jacobsen fortæller:
- Vi bygger på det fundament, at pinsekirker i Danmark har været med til at etablere kirker i Afrika. Vi mødes med disse kirker i Afrika om social og diakonal ansvarlighed: Hvordan kan vi eksempelvis lukke det hul, der handler om, at statens penge i mange afrikanske lande forsvinder og ikke bruges på almindelige borgere? Arbejdet tager blandt andet udgangspunkt i bibelen, når den siger, at vi skal tale de mest udsattes sag, fortæller Anders Jacobsen.
Samarbejdet med kirker i Danmark og i Syd kom rigtigt i fokus i 2007, hvor, leder i IAS, Torben Madsen sammen med Anders Jacobsen tog kontakt til de kirker i Tanzania og Kenya, som Pinsekirkerne i Danmark har samarbejdet med siden 1950’erne. Dengang blomstrerede det gennem de udsendte missionærer, men efterhånden som tiden gik, blev det vigtigt for IAS at tage kontakten op for at styrke de lokale kirkers mission og sociale arbejde.
- Resultatet af otte års arbejde med 19 kirkepartnere i seks lande er imponerende. Kirkerne er nu meget engagerede i relevante problemstillinger i samfundet, og de er en del af løsningen sammen med myndigheder og befolkningen, fortæller Torben Madsen.
Én af de kirker, som IAS samarbejder tæt med, er Bykirken i Vejle, hvor Tonny Jacobsen er præst. Siden 2008 har kirken bygget et tæt samarbejde op med en stor kirke i Kaduna i det nordlige Nigeria. Kirken ligger i et muslimsk domineret område.
Sammen har kirkerne i Vejle og Kaduna gennemført en række forskellige projekter. Blandt andet er der bygget børnehjem og et fødeafsnit, hvor kvinder kan føde i sikkerhed. Der er også gennemført et uddannelsesprojekt, og der er rakt ud med hjælp til internt fordrevne. Med tiden er samarbejdet blevet meget tæt og tillidsfuldt.
Kirken i Vejle støtter ikke partnerkirkens almindelige drift, men derimod ting, der rækker længere ud. I forhold til mission i traditionel forstand handler det blandt andet om at plante ny kirker.
Tonny Jacobsen
Tonny Jacobsen fortæller: -Vi støtter ikke partnerkirkens normale drift, men vi støtter at drive mission uden for egen hjemmebane. Vi er nu partnere i at plante og bygge nye kirker i blandt andet det nordlige Nigeria. Vi bærer omkostninger til bygningerne, mens de bærer alle lønningerne og undervisningen af præsterne.
Det er et meget reelt partnerskab. Den del af samarbejdet, som IAS bidrager til, handler om den diakonale dimension. På spørgsmålet om, hvilken værdi det giver for Bykirken i Vejle at samarbejde med IAS, lyder svaret fra Tonny Jacobsen:
- Med IAS har vi har en professionel partner, som ved, hvordan man kan få støtte ind i disse projekter, som er en blanding af forkyndelse og diakoni. Forkyndelsen bærer vi selv, men diakonisiden er det fantastisk, at vi kan få støtte til, så vi netop kan opleve, at tingene kan gå hånd i hånd. Støtten er med til at bygge bro over ellers dybe kløfter: Projekterne bygger bro mellem muslimer og kristne, fortæller Tonny Jacobsen.
Det giver meget stor troværdighed – også for muslimerne – at de kan se, at hjælpen gives ligeligt til alle. Det har givet langt større velvilje – også langt uden for de kristne cirkler, fordi der netop bliver lagt vægt på, at de projekter er for alle uanset tro. Over årene har samarbejdet mellem kirken i Vejle og Nigeria udviklet sig, så det i dag er meget og tillidsfuldt.
- Det har været vigtigt for vores partnerkirke, at vi ikke har haft behov for at sætte et dansk flag. Kirken i Nigeria er stærk, og derfor har den også haft mange andre tilbud om partnerskab. Men vi har lagt vægt på, at samarbejdet skulle være ligeværdigt.
Det er et vigtigt element i projekterne, at de bygger på gensidig respekt. Og selvom kirken i Vejle hjælper med støtte til konkrete behov, er relationen mellem partnerne mere ligeværdig, end man måske umiddelbart skulle tro.
Tonny Jacobsen fortæller:
- Vi har et godt samarbejde med kirkens grundlægger og præst, Tunde Bolanta, som vi gennem årene har haft meget glæde af. Han er årligt på et besøg i Danmark, og han er noget helt særligt for mange mennesker i Danmark. Han har en særlig evne til at kommunikere og til bruge sine gaver.
- Vi har også brugt Tunde Bolanta til at undervise på ledelsesdage, og vi har fået inspiration ud af at samarbejde med en præst, der har skabt en kirke med mange tusinde medlemmer ud af ingenting. Relationen har været en styrke og en velsignelse.
Tunde Bolanta
I det hele taget arbejder IAS fokuseret på udvikling af det gode samarbejde, fortæller Anders Jacobsen:
- Vi taler meget om, hvilke roller vi har i trepartssamtaler mellem kirker i syd, kirker i nord og IAS. Det handler blandt om, hvad er formål, hvad er forventninger og hvad er ansvar og forpligtigelser? Hvis der f.eks. ikke er sammenhæng mellem forventninger på den ene side og ansvar og forpligtelser på den anden, så kan tingene meget let gå galt. Og hvad sker der, når der opstår konflikter – for det gør der, men de kan også blive løst, hvis vi på forhånd har aftalt, hvordan vi håndterer dem.
Og heldigvis kan samarbejde og partnerskab gå rigtig godt. Det har været tilfældet for Vejle Bykirkes samarbejde med Tunde Bolantas kirke i Nigeria. Derfor er der planer for fremtiden. Tonny Jacobsen fortæller:
- Vi tror, at vi i fremtiden skal arbejde med brobygning imellem de kirkelige og muslimerne i denne meget plagede del af verden. Nigeria er måske det land i verden, hvor flest mennesker bliver dræbt for deres tro. Vi ønsker at bidrage til at bygge bro, skabe tillid og modsige voldshistorien. Der findes også mange moderate muslimer, som er trætte af volden. Desuden vil vi gerne hjælpe med uddannelse inden for humaniora, teologi og journalistik. Det kan være svært for almindelige mennesker at uddanne sig fornuftigt videre, fordi uddannelse i Nigeria er for de få privilegerede.