IAS efter 20 år: Vi er stadig dem, der vil ud til de allermest ramte
Det er i år 20 år siden, at Torben Madsen etablerede IAS i Danmark. Arbejdet har gennem årene i høj grad handlet om at hjælpe dér, hvor behovet er størst og mennesker har allermest brug for hjælp. Det gør det stadig.
Da IAS begyndte, var et af de første større projekter i et meget konfliktfyldt område i Nuba-bjergene mellem Nord- og Sydsudan.
"Det var det første projekt, der gjorde en rigtig stor forskel. Vi kom hurtigt i gang i et krigsområde, der virkelig havde brug for hjælp. Der var egentligt vildt, at vi begyndte der", fortæller Torben Madsen, der er stifter og leder af IAS i Danmark.
Projektet blev til i et samarbejde med IAS Sverige i 2004 og var bl.a. støttet af Danida.
"Der var var krig mellem Nord- og Sydsudan. Der var der voldsomme krigshandlinger, og befolkningen led forfærdeligt. Vi besluttede sammen med IAS Sverige at flyve kenyanske medarbejdere og en boremaskine, der skulle bruges til vandboringer, ind. Den blev dumpet ned lige midt i krigsområdet."
IAS boremaskine køres gennem et flodleje
At IAS kom ind i området, og at vandpumpen kom i brug, betød, at parterne blev nødt til at stoppe krigen:
"Når der er en NGO midt i et krigsområde, er der nogle internationale regler, der siger, at FN’s fredsbevarende styrker kan få lov at komme ind i området. Og så blev der simpelthen våbenhvile, og det har der faktisk været siden. Så på en måde var det IAS, der skabte våbenhvilen. Det er fantastik at se, hvad man kan udrette, hvis man gør det på det rigtige tidspunkt", fortæller Torben Madsen.
Torben reparerer en boremaskine
IAS’ indsats var et ægte pionerarbejde. Efter IAS kom der flere NGO’er ind. Men IAS var de første.
"Den første vej i området blev hugget ind gennem skoven med knive, save og machetter af IAS. Det var nødvendigt for at komme ind til de folk, der havde brug for hjælpen."
IAS var i området i 4-5 år, hvor IAS fortsatte med at lave bl.a. vandprojekter, der hjalp befolkningen med at komme på fode.
"Det var en fantastisk start, fordi vi kom rigtig hurtigt i gang og fik så stort et projekt tidligt i organisationens liv. Og siden da har det været vores fokusområde at hjælpe menneskene i de meget konfliktfyldte områder. Som kristen organisation har vi pligt til at hjælpe de allersvageste, både fysisk og åndeligt."
Det har været en sejr for Torben Madsen og IAS:
"Det er en sejr, at vi i fællesskabet af IAS-lande kunne komme ind i Nuba. Det var en troskamp. Vi havde en brand i hjertet, men det krævede udholdenhed, og det krævede fokus på visionen, så vi ikke gav op, men blev ved med at arbejde, til det blev virkelighed."
En brønd med håndpumbe
IAS har efterfølgende holdt fast i området og er stadig til stede - blandt andet i byen Dilling, som ligger ca. 100 km nord for, hvor den første indsats blev gennemført. Arbejdet har udviklet sig over årene.
"I starten var det akut nødhjælp, hvor vi gennemførte vandprojekterne, men senere hen blev det også udviklingshjælp, hvor vi hjalp børn, der var traumatiserede af krigen og/eller havde et handicap, fordi de f.eks. havde trådt på landminer. Det var ud af det, vi kom til at lave vores uddannelsesprojekter om inkluderende undervisning, som vi kører i dag."
Projekterne har været med til at sætte kursen for IAS, fortæller Torben Madsen.
"Vi vil fortsat være den organisation, der når ud til de mest ramte. Som kristen organisation har vi en særlig forpligtelse til at række ud, som Jesus gjorde. Vi fortsætter med nødhjælpsprojekterne. Både sammen med kirkerne, men også på egen hånd. Vi er fleksible og kan gå ind nye steder. Lige nu overvejer vi eksempelvis et projekt i Yemen, som er et af de mest udsatte lande i verden. Der er ekstrem fattigdom, og der er hele tiden borgerkrig. Det har der været i mange, mange år. Derfor har IAS fortsat brug for hjælp til at nå ud, hvor der er de største behov. Der er mange krige og mange vanskeligheder lige nu", fortæller Torben Madsen.
VIL DU VÆRE MED TIL AT GØRE EN FORSKEL?
Se alle støttemuligheder her: https://ias-danmark.dk/støt
Støt konkrete tiltag her: https://ias-danmark.dk/doner
Tak for jeres opbakning og indsats. Det er jer, der gør arbejdet muligt!