En tanke, et ord, blev til hjælp til tusindvis af børn
af Henrik Gunnertoft Bojsen
Det er 20 år siden, Torben Madsen gik i gang med at hjælpe børn med krigstraumer i Somalia. Tusindvis af udviklingshæmmede børn er blevet hjulpet gennem indsatsen.
Afrika har aldrig sluppet sit tag i Torben Madsen, der er leder af Mosaik-kirkernes fælles hjælpeorganisation International Aid Services (IAS). Han er opvokset i Tanzania, har sammen med familien været fastboende missionær i Kenya i en årrække. I dag har Torben ansvar for IAS arbejde i 8 afrikanske lande.
Det er i år 20 år siden, at han for første gang rejste ind i det krigshærgede Somalia for at undersøge landets behov. Han rejste derind, fordi han ikke kunne slippe tanken om at hjælpe den traumatiserede befolkning. I hovedstaden Mogadishu kunne han de første par dage ikke komme uden for en dør, fordi det føg med kugler mellem rivaliserende krigsherrer i gaderne.
Gør noget for børnene!
Men efter, at der var faldet lidt ro på, besøgte han blandt andet et hospital:
En læge trak mig til side og sagde: "Hvis du vil gøre noget for somaliere, så hjælp alle de børn, der er traumatiserede på grund af borgerkrigen." Lægens ord blev ved med at ringe i hovedet på mig, fortæller Torben.
Torben foran skolen i Hargeisa i 2003
Kort efter sendte han et team til provinsen Somaliland i den nordlige del af Somalia for at undersøge behovene. Der viste sig at være over 500 mentalt handicappede og udviklingshæmmede børn i storbyen Hargeisa. Mange af børnene var traumatiserede som følge af borgerkrigen. I en årrække drev IAS en specialskole for børnene, der ellers ville være bundet ved sengestolpen hjemme i husene på grund af forældrenes magtesløshed.
En af drengene gør fremskridt i skolen
Tusindvis af børn har siden 2001 fået specialundervisning og fysisk og psykisk genoptræning på skoler i Østafrika, og mange har derefter kunnet overføres til almindelige grundskoler.
I dag er specialskolen i Hargeisa adopteret af Somalilands undervisningsministerium i samarbejde med Hargeisa University, og drives i samarbejde med en lokal forening af forældre og andre interesserede, som IAS har oprettet. Samtidig er der oprettet forældrenet- værk, og der er oprettet mobile lærer- teams, der kan træne svært handicappede i hjemmene og uddanne deres forældre.
Torben husker tilbage på skolens start:
Det var voldsomt! I Danmark er der som regel flere pædagoger i en klasse med 10 børn med særlige behov. Her var der kun 12 lærere til 200 børn, som løb rundt og kradsede, bed og slog!
Da Torben genbesøgte skolen i 2011 var billedet et helt andet:
Der var ingen tegn på tumult, da vi besøgte skolen. Børnene sad stille og roligt ved borde og tegnede og skrev. Nogle lærte at tælle med en slags kugle- rammer, som skolen selv producerede i et beskyttet sløjdværksted. Og når der var frikvarter, løber de hen på lege- pladsen og fodboldbanen, og de slog sig løs som helt ”almindelige” børn.
Klasse med psykisk handicappede børn
For nylig, nemlig sidste år, gik udviklingen i en ny retning, fortæller Torben:
Selv om Somaliland på mange måder stadig er udfordret mht. interne klankonflikter, humanitære behov og fattigdom, prøver man at skabe forandring og stabilitet. Hargeisa Universitet spurgte IAS om de kunne bruge specialskolen som praktikplads for en ny uddannelse for specialpædagoger, de havde oprettet. Målet var at styrke indsatsen for de handicappede og børn med særlige behov i Somalilands folkeskoler. Desuden fik vi i IAS en donation, der gjorde, at skolen kunne blive renoveret efter næsten 20 års brug.
Historien fra Somaliland har forplantet sig til 6 andre lande i Østafrika, hvor skolerne nu inkluderer børn med handicaps og mange børn nu får adgang til uddannelse.
IAS arbejder også med de nationale myndigheder og påvirker lovgivningen indenfor børnerettigheder og uddannel- se af særligt sårbare grupper.
Mariam er lykkelig i skolen
FAKTA OM SOMALILAND
-
Somaliland er et land på størrelse med England, der ligger på Afrikas “horn”.
-
Somaliland er tidligere britisk koloni, som blev selvstændig den 7. juni 1960. Somalia var en italiensk koloni og blev selvstændig tre uger senere, den 1. juli 1960. Det tidligere Britisk Somaliland fik en stedmoderlig behandling i det nye Somalia og mente ikke, de fik den retmæssige repræsentation i parlamentet. Derfor gjorde området med Hargeisa som hovedsæde i 1980’erne oprør mod den somaliske regering i Mogadishu. Det førte til adskillige gengældelsesangreb, som kulminerede i bombningen af Hargeisa i 1988.
-
Somaliland rev sig endelig løs fra Somalia i 1991 og erklærede sig som den uafhængige republik Somaliland.
-
Somalia har i alt 9,1 mio. indbyggere med yderligere 5 mio. spredt som flygtninge og indvandrere i det øvrige Afrika og verden. 85 pct. af befolkningen er somaliere, resten er enten bantu eller arabere. Somali er det officielle sprog for både Somalia og Somaliland. Mange kan desuden snakke arabisk og – nødtvungent – engelsk. Somalia og Somaliland er sunni-muslimsk.
- Somaliland har i dag ca. 3,5 mio. indbyggere. Ingen af verdens lande har officielt anerkendt landet, selv om det er demokratisk organiseret med hele seks partier og et over- og underhus, der inddrager de traditionelle familieklaner. Somaliland afholdt landets første frie præsidentvalg i 1997.