Leif Zetterlund: 20 år med samarbejde
Det var en fælles passion for radiomission, som bragte Leif Zetterlund og Torben Madsen sammen. Det skete i 1998. Leif Zetterlund husker, at de to missionærer mødtes i Nairobi, hvor de deltog i det samme møde. Det blev startskuddet til et tæt samarbejde, som har varet ved over alle årene.
Svenskeren Leif Zetterlund begyndte adskillige år tidligere. Allerede i 1988 blev IAS i Sverige etableret. Det skete, fordi der på grund af guerillakrig var stor nød i Sydsudan, hvor Leif Zetterlund arbejdede.
-Vi blev kontaktet af lokale ledere, som spurgte om vi kunne hjælpe. Det gjorde vi, og vi sendte otte containere med brugt tøj. Vi erkendte ret hurtigt, at dette ikke blot blev en enkeltbegivenhed. For at kunne hjælpe og for at kunne få adgang til penge til at hjælpe med akut nødhjælp fra statslige organisationer var der brug for at etablere en egentlig hjælpeorganisation. Dette skete med et første, regionalt kontor i Nairobi, Kenya, fortæller Leif Zetterlund.
Først lidt senere blev Torben Madsen og de danske kirker en del af samarbejdet.
Samarbejdet tog sin spæde begyndelse i 1998.
-Torben Madsen ønskede at undersøge mulighederne for at arbejde i Somaliland, hvor IAS Sverige havde vision om et projekt. Derfor spurgte Torben Madsen, om han kunne få et ID-kort fra IAS Sverige med i bagagen. Det kunne han godt, fortæller Leif Zetterlund.
Samarbejdet udviklede sig positivt, og i 2001 var tiden moden til, at Torben Madsen etablerede en selvstændig dansk IAS organisation.
Leif Zetterlund husker, at første stiftende møde fandt sted i Københavns Kristne Kulturcenter, der er pinsekirken i København.
Tæt samarbejde i alle årene
Samarbejdet mellem IAS i Sverige og Danmark har været tæt over alle årene. Leif Zetterlund betegner de to organisationer som brødre, hvor IAS i Sverige har været lidt ældre end IAS i Danmark.
De to organisationer har kørt utallige projekter sammen. Det er ifølge Leif Zetterlund en stor styrke. Man når meget længere i samarbejde og fællesskab end hver for sig. Og samarbejdet danner rollemodel for andre. I fællesskab har IAS ifølge Leif Zetterlund hjulpet millioner af mennesker i områder, hvor andre organisationer ikke har været.
Adspurgt, hvilke konkrete projekter, der har gjort den største forskel, peger Leif Zetterlund på to indsatser.
Den ene handler om uddannelse af udsatte børn og det andet at skaffe rent drikkevand ved at bygge brønde i en række forskellige lande.
(Billedet: IAS's stiftere; Torben, Leif Zetterlund, Arnulf Hogetveit, Ketema Kinfe og Adolfo Wagner)
Liv, der er fuldstændig forandret
-Det er fantastisk at se, hvilken forskel disse projekter gør. Uden brønd skal en helt almindelig kvinde gå op til fire timer ud til en kilde, hvor hun graver et hul i sandet med en kop efter vand, for derefter at tage hele turen tilbage igen. Men med en brønd i landsbyen slipper hun for hele denne tur, og får adgang til drikkevand i god kvalitet. Det har ændret kvindernes liv fuldstændigt, siger Leif Zetterlund.
Leif Zetterlund peger også på arbejdet med inklusion af børn og voksne med handicap i skolerne, så de bliver accepteret i lokalsamfundet og kan udfylde deres rolle. Det er nemlig ingen selvfølge. I store dele af Afrika er handicap forbundet med stigmatisering og skam. Mange steder gemmer man børn med handicap af vejen. Det har IAS igennem årene arbejdet målrettet på at ændre, hvilket har skabt gode resultater.
-At se en far i Somaliland gå hånd i hånd med sin søn, som har et mentalt handicap på vej til skole. Sønnen pænt klædt på, hvor han før var gemt væk, og hvor faderen er stolt af sin søn, der nu går i skole. Det er et stort mirakel, siger Leif Zetterlund.
(Billedet: En brønd giver kvinderne en helt anden livskvalitet)
Samarbejde som forbillede
Samarbejdet har udviklet sig over årene, og IAS Sverige og IAS Danmark har sammen med de lokale kirker og andre organisationer brugt mange kræfter på at udvikle fælles visions- og missionsdokumenter.
-Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi ikke ville skabe forvirring i forhold til vores samarbejdspartnere, om det var IAS Sverige, IAS Danmark, IAS USA, IAS Tyskland der hjalp. Det vigtige for vores partnere var, at vi var IAS, og at vi hjælper. Om vi var fra Sverige, Danmark, Tyskland eller USA var ikke så vigtigt.
Dermed et er der udviklet et fælles grundlag for et effektivt samarbejde i felten. Det er ifølge noget af det, der ifølge Leif Zetterlund peger fremad. Han mener, at der er brug for endnu mere samarbejde. Ved at IAS samarbejder internt i IAS familien og med andre NGO’er og kirker, går IAS foran som et forbillede.
-IAS udtrykker det smukke i at bygge gensidigt på hinandens styrker og kompetencer.
Det sidste nye er et nyt samarbejde mellem Torben og Leif i Chad, hvor IAS har været til stede med støtte fra USA og Sverige i nogle år. Her har IAS Danmark fået støtte fra Novo Nordisk Fonden til et projekt, der skal afhjælpe de mange behov under Corona-epidemien i landet.
De lokale kirker skal spille en mere fremtrædende rolle
Kirkerne i Chad skal ifølge Leif Zetterlund spille en endnu mere fremtrædende rolle.
-Der er brug for - så meget som vi overhovedet kan - at styrke de lokale kirker til at gøre kirkearbejdet lokalt. De lokale kirker skal gøre alt det, de selv kan, og så skal vi som partner fylde hullerne, der hvor kompetencerne ikke slår til.
IAS er lykkedes med at skabe sammenhæng mellem humanitære indsatser, udviklingsarbejde og støtter til kirkerne. Samtidig er vi lykkedes med at udvikle nye ledere i kirkerne. I fremtiden kan kirkerne spille en endnu større rolle.
IAS støtter et projekt i Chad, der skal begrænse spredning af Coronavirus blandt den sårbare befolkning i Guéra-regionen og øge deres livskvalitet.
- 4 nye brønde bores og konstrueres med vedligeholdelsesfrie solcellepumper
- 6000 mennesker får adgang til rent drikkevand indenfor 500 meters afstand
- 4 skoler og 4 sundhedsklinikker får forbedret adgang vand, sanitet og hygiejne
- Information om forebyggelse af Covid-19 smitte spredes i samarbejde med kirkerne i fire byer
- 6000 mennesker modtager 850 kits med værnemidler og håndsæbe
- Vandbårne sygdomme reduceres gennem forbedring af vandkvalitet og sanitetsforhold