Fokus på hjertet i mission
Mission er en vigtig del af at være kirke. Men risikoen er stor for at køre træt i skatteforhold, lønudbetaling, udrejseregler og andre praktiske forhold. IAS hjælper kirker med at fokusere på hjertet i missionen.
Claus Bækgaard har i mange år været med til at støtte Patricia Kirk og Dan Biswas, der hjælper flygtningebørn i Athen. Først som præst i Roskilde Baptistkirke og nu som præst i Bykirken i Odense, der er en del af Mosaik-kirkenetværket.
For Claus Bækgaard og Roskilde Baptistkirke begyndte arbejdet dog med en vigtig erfaring, nemlig, at man som kirke let kan komme til at stå med opgaver og et ansvar, som det er vanskeligt for en lokal kirke at løfte:
- Vi var kommet lidt skævt i gang med et projekt i Honduras. Vi valgte at støtte nogle mennesker, der allerede var taget afsted. De gjorde et rigtig godt arbejde. Men midt i det hele fandt vi som kirke ud af, hvor meget det egentligt kræver. De fik børn, og pludselig var det en hel familie, vi havde ansvar for. Vi havde derfor brug for nogle professionelle spillere, der kunne komme på banen med hjælp til alle de praktiske og juridiske ting.
Derfor var det vigtigt, at der var nogen til at støtte op omkring alt det praktiske, da Roskilde Baptistkirke skulle i gang med et nyt missionsprojekt. Samtidig ledte menigheden efter et projekt, som den kunne få ejerskab over, fortæller Claus Bækgaard.
-Vi kiggede efter noget, der var tættere på. Men vi kiggede også efter noget, hvor det ikke var os, der stod med det udsendende ansvar. Vi havde hørt om Patricia, så vi tog kontakt til hende for at høre, om der var en måde, som vi kunne være en medspiller på.
Claus Bækgaard fortæller videre:
- Vi var en gruppe, der tog til at Athen. Vi så, at projektet flugtede med det, vi ville med missionsarbejdet, hvor vi ikke var de direkte udsendende. Vi kunne byde ind med økonomi, og vi kunne sende folk fra kirken derned. På den måde kunne vi adoptere projektet og få hjerte for det.
En praktisk løsning
På det tidspunkt var IAS med til at blive baglandet for Patricia og Dan. Gennem samarbejdet med IAS kunne flere kirker være med, og fire lokale kirker valgte at engagere sig. Foruden Roskilde Baptistkirke, var det Apostelkirken, der er Folkekirke på Vesterbro i København, Mariagerfjord Frikirke og Bykirken i Odense.
De fire kirker er forskellige, og de kan bidrage forskelligt. Men i samarbejdet med IAS har forskellighederne været en styrke. Claus Bækgaard har oplevet det som en stor berigelse af lære andre kirker at kende – også på tværs af skellet mellem de forskellige kirkesamfund.
Partnerskabet med IAS rummer også praktiske fordele:
- Når der er flere kirker, der går sammen om et projekt, så er et lavpraktisk spørgsmål, hvor det organisatorisk skal ligge? Skal det ligge hos én af kirkerne? Så kan der let blive en skævvridning, hvor nogle ville kunne føle sig mere eller mindre engagerende og ansvarlige. Med IAS som organisatorisk forankring er den udfordring løst.
En vigtig opgave at støtte kirkernes egen mission
Torben Madsen, der leder IAS er rigtig glad for samarbejdet. Noget som han godt kunne se udvikle sig langt mere i de kommende år:
-I IAS ser vi det som én af vores fornemste opgaver at støtte kirkerne i deres eget missionsarbejde og at få international mission gjort mulig. Vi tror på, at samarbejdet til gavn for alle: kirkerne, IAS – og ikke mindst de mennesker, der er mål for projekterne.
Den vurdering er Claus Bækgaard enig i:
- Partnerskabet med IAS betyder enormt meget. Kirken har et projekt, som vi kører og har ejerskab for, og så har IAS et system vedrørende det organisatoriske og det administrative: lønudbetaling, kontrakter, alt det juridiske. Det behøver vi ikke at bekymre os om. I stedet kan vi fokusere på den del, der har med hjertet og missionen at gøre.
Ejerskabet er vigtigt
Der er masser muligheder for at støtte gode formål. Men behovet for ejerskab har stor betydning. Claus Bækgaard siger:
-Forskellen i forhold til andre projekter, hvor vi bare har samlet ind til én stor kasse, er, at når vi gør det på denne måde, så er der et tættere ejerskab. Både fra vores side, men faktisk også fra de udsendte. Patricia og Dan behøver ikke at forholde sig til alle kirker. De kan nøjes med primært at fokusere på dem, som, de ved, er deres bagland.
For Claus Bækgaard er en side af ejerskabet også, at det er lettere for menigheden at knytte personlige bånd til de mennesker, de støtter i projektet.
- Da jeg var præst i Roskilde Baptistkirke, tog ungdoms- og teenagegrupper afsted til Athen. Både for at hjælpe, men nok så meget for at få et hjerte for mission. Det har været enormt givende for vores unge, der har været afsted.
Så på spørgsmålet, om han kan anbefale andre kirker at indgå i tilsvarende partnerskaber med IAS, er svaret:
- Det kan jeg absolut. Det er en dannelsesrejse og en opdagelsesrejse at gå ind i det, men man får lov til at være tæt med i processen. Jeg oplever ikke, at missionsarbejdet bliver sat ind i stor kasse og bliver løftet væk. Jeg føler stadig, at det er tæt på, og at vi selv har ejerskab ind over det.