Kampen mod kvindelig omskæring i Kenya
I Kenya skaber nye traditioner håb for fremtiden hos unge kvinder. I kampen mod kvindelig omskæring har vi netop gennemført et alternativt overgangsritual for 350 unge kvinder. Oplysning og brud med vaner er en stor del af denne succeshistorie
I Danmark er rituel omskæring af kvinder strafbart. Det er det desværre ikke i Afrika. I nogle afrikanske lande har skikken ligefrem fundet sted i over 2000 år og bruges til at markere overgangen fra barndom til voksenliv. Der er forskellige grader af omskæring – de mest ekstreme betyder, at store dele af de ydre kønsorganer fjernes. Fællestegnet for al omskæring er, at det er fysisk og psykisk smertefuldt for de unge kvinder, der gennemlever det. Ofte med livslange konsekvenser.
I Kenya kæmper vi for at minimere omskæringen af unge kvinder. Sammen med vores kirkelige partnere og deres store netværk, arbejder vi succesfuldt på at oplyse både forældre og piger og tilbyder en ny form for ceremoni, hvor pigerne slipper for omskæring.
Ny ceremoni
For nylig deltog 350 unge kvinder i forberedelserne til den nye ceremoni. Processen varede 14 dage og i de uger blev kvinderne tilbudt mentorskab, vejledning og rådgivning. Forældrene blev også budt ind til dialog og oplysning.
Som kulmination på ceremonien fik de deltagende piger overrakt et overgangsbevis for at markere deres overgang fra barndom til voksenliv.
Vores deltagende parterne brugte også lejligheden til at tale med pigerne om køn og menneskerettigheder. Fakta, som mange af disse unge kvinder desværre intet kender til.
Bag den forhåbentlig nye tradition står både vores kirkelige partnere og kollegaer fra IAS Kenya. Derudover var den fælles begivenhed planlagt af både folk fra lokale myndigheder, regeringen og det kirkelige fællesskab. Samarbejder, som vi er stolte og glade for, da forandring af traditioner kræver, at vi løfter i flok.
Forældrenes reaktion
Noget af det særlig interessante er, at de fleste af forældrene er utrolig taknemmelige for disse nye overgangsritualer. Mange af dem har følt sig tvunget til at vælge kvindelig omskæring på grund af kulturelle overbevisninger. Vi oplever, at forældrene støtter deres piger i at gå imod og overvinde diskriminationen fra samfundets medlemmer. Oftest oplever de denne diskrimination fra kvinder, der selv har gennemgået omskæring. Desværre lever myter i bedste velgående i Kenya og mange tror desværre at piger, der ikke omskæres, vil blive forfulgt af ondskab.
Mere tragisk er det, at der desværre også har været tilfælde af forældre, som har hevet deres døtre ud af projektet grundet samfundsmæssigt pres og dermed endt med at omskære deres døtre.
Med livet som indsats
En del af indsatsen går ud på at tale med pigerne i lukkede fora. Her udtrykker de alle stor frygt for omskæring. De ved godt, at traditionel omskæring er med livet som indsats.
Derfor er pigerne utrolig spændte og modtagelige for projektet og fortæller alle, at de håber den nye tradition med tiden vil erstatte den rituelle omskæring.
Alternative overgangsritualer
Den nye tradition kaldes ARP og står for ”Alternative rites of passage ceremony” som oversættes ”Alternative overgangsritualer.” Det er en fælles aktivitet, der udføres årligt.
De største udfordringer for projektet er presset på forældre og de begrænsede ressourcer.
Desværre betyder de omkostningsmæssige konsekvenser også at kun et begrænset antal piger får mulighed for at deltage i ARP i forhold til det enorme antal, der reelt findes i risikozonen.
Den nye tradition kaldes ARP og står for ”Alternative rites of passage ceremony” som oversættes ”Alternative overgangsritualer.”
Vi oplever, at forældrene støtter deres piger i at gå imod og overvinde diskriminationen fra samfundets medlemmer.
Faktaboks
Rituel omskæring (Female Genital Mutilation, (FGM)) omfatter ifølge WHO alle indgreb, der uden medicinsk indikation forandrer eller beskadiger kvindens ydre kønsorganer. Der er forskellige former for og grader af kvindelig omskæring med varierende fysiske og psykiske konsekvenser. I Danmark er omskæring af piger strafbart.
Kilde: Sundhed.dk.
Vil du hjælpe kvinder der er i fare for at blive omskåret?
Bliv fast støtte hos IAS og se hvordan DU er med til minimere omskæringen af unge kvinder.