Ligheder, udfordringer og inspiration på tværs af kontinenter
En udvalgt gruppe fra Hovedstadens Kristne Gymnasium har netop været med os i Kenya. Fokus på turen var klimaudfordringer, men de unge mennesker har taget så meget mere med sig.
Klimaindsatser kræver engagement og derfor gør vi meget for at engagere unge mennesker. Sammen med Hovedstadens Kristne Gymnasium har vi netop besøgt vores samarbejdspartnere IAS Kenya på en studietur, der bød på grønt fokus og åbne hjerter:
”Vi har både besøgt bønder, skoler, FN Byen og Den Danske Ambassade. Eleverne har lært meget og samtidig har de givet meget fra sig. Det er smukt, at se hvordan relationer nemt skabes, når man møder verden med åbent sind og hjerte,” siger Christoffer Wilki-Kurtzhals, der er engagementsleder hos IAS Danmark og som selv deltog i turen.
Gruppen fra Hovedstadens Kristne Gymnasium sammen med deres to lærere, tre lokale IAS medarbejdere og IAS Engagementsleder Christoffer Wilki-Kurtzhals.
Fattigdom, arbejdsløshed og klimaforandringer
De unge gymnasieelever oplevede den særlige afrikanske hjertelighed og varme. De talte med andre unge mennesker og legede lege hvor de mærkede, at smilet er den korteste vej mellem mennesker.
De kørte i Kenyas golde og bumlede landskaber, med rødbrun jord og bjerge i baggrunden. Langs vejede sad afrikanere og håbede, at kunne sælge det, de havde bragt med sig. Det var tydeligt, at det gjorde indtryk på de unge gymnasieelever at se deres simple levebrød. Ligesom konsekvenserne af den enorme arbejdsløshed og de klimaforandringer, der nærmest umuliggør arbejdet for landmænd, påvirkede dem.
Vandkrævende afgrøder
De rejsende besøgte et lokalt landbrug i Tharaka, hvor de så og hørte om landbrugets udfordringer ved de stigende temperaturer. Lokale bønder fortalte om udfordringerne ved at dyrke vandkrævende afgrøder i et land, der ofte præges af tørke. En løsning for nogle var investeringen i en vanddam, som var økonomisk muliggjort med støtte fra IAS Danmark. Et fantastisk resultat, som dog desværre ikke er økonomisk muligt for alle bønder og dermed oplevede de unge mennesker også den til tider ubarmhjertige klimaulighed, da mange bønder må nøjes med at dyrke mindre ressourcekrævende afgrøder, som ikke kan bringe så høj en indtjening.
En vandam bygget med støtte fra IAS Danmark til de lokale beboere og landmænd i området
Ansvar og klimaulighed
Den oplevelse påvirkede især den 17-årige Ludvig Vium Helmich-Olesen, som siger: ”Det er det tydeligste eksempel på klimaulighed, som jeg har set med mine egne øjne. Jeg frygter for den dag, hvor de mennesker ikke længere kan mætte deres familie, fordi høsten er slået fejl som følge af klimaforandringer.”
Med de klimaforandringer vi oplever, er frygten på tragisk vis reel, men heldigvis er Ludvig løsningsorienteret og siger:
”Jeg har fået en følelse af at have et helt særligt ansvar. Et ansvar over for de mennesker, som jeg omgås med i min hverdag, men i lige så høj grad over for de mennesker, som lever mere end 6.600 km. herfra. Et ansvar, som mange mennesker forventer, at jeg vil påtage. Fordi de ikke kan. Så derfor har jeg tænkt mig at gøre det.”
”På trods af de unge kenyanernes lille viden om andre dele af verden, oplevede jeg selvbevidsthed, ambition og passion” siger Ludvig Vium Helmich-Olesen om mødet med de unge kenyanere.
Håbets betydning
Ludvigs studiekammerat Marcus Plauborg Idorn blev også stærkt påvirket af turens indtryk. Han hæfter sig særligt ved de lokale beboeres optimisme og siger:
”En ting, jeg tog med mig fra Kenya, var deres håb og taknemmelighed for livet. Hver eneste gang vi bad, takkede de Gud for livet. Det gjorde et kæmpe indtryk på mig og er noget, jeg helt klart gerne vil tage med. Man kunne virkelig mærke, de havde et håb om, at alt nok skulle blive godt.”
”Jeg har lært, at alt måske ikke er så håbløst, som medierne får det til at se ud. Hvis vi alle sammen arbejder sammen, så kan vi redde jorden,” siger Marcus Plauborg Idorn.
Vil du (eller en du kender) også være volontør?
Se videoen og læs mere på vores volontørside eller kontakt IAS Engagementsleder Christoffer Wilki-Kurtzhals på mail christoffer.wilki-kurtzhals@ias-danmark.dk.