FN's verdensmål
Klimaudfordringer, fattigdom, fødevareusikkerhed, marginalisering, ulighed og regeringer, der ikke er lydhøre, er bare nogle af de enorme udfordringer, som verdens lande står i. Udfordringer, som har enorme konsekvenser lokalt, nationalt og globalt.
Det er globale udfordringer for klodens indbyggere og derfor skal de løses i fællesskab og med fælles front.
Derfor har FN vedtaget 17 verdensmål, der alle er universelle mål. Det betyder, at de målsætninger gælder alle verdens lande – både rige og fattige.
Målsætningen er at denne fælles arbejdsplan kan udrydde fattigdom, bekæmpe ulighed og finde løsninger på klimaforandringerne – inden 2030!
Målene trådte i kraft i 2016 og skal frem til 2030 bidrage til at forbedre bæredygtig udvikling for hele planeten.
Derfor er der også 169 delmål under de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Intentionen er at målene er retningsskabende for både civilsamfundet, erhvervslivet og regeringerne på tværs af kloden.
Du kan læse meget mere om Verdensmålene på deres officielle hjemmeside.
IAS, Verdensmålene og de trosbaserede aktørers rolle
Som trosbaseret hjælpeorganisation arbejder vi konstant for en bedre verden. Derfor er Verdensmålene et helt naturligt arbejdsdokument i vores dagligdag. I mange egne af verden har de trosbaserede aktører en særlig rolle og ved at samarbejde med dem, når vi ud i områder og egne hvor mange andre organisationer slet ikke kommer. Vi skaber samarbejder på tværs af religioner, køn og sociale- og kulturelle udgangspunkter, mens vi støtter og hjælper til den positive forbedring, udvikling og forandring, som vores projekter skaber.
Vi arbejder primært med 3 af de 17 Verdensmål.
Som trosbaseret aktør spiller vi en essentiel rolle for indfrielsen af Verdensmålene, da vi tilbyder en unik mulighed for at trosbaserede aktører kan samarbejde med andre civilsamfundsaktører om en bedre verden.
Klik på hvert enkelt verdensmål her under for at hoppe direkte til det.
Verdensmål 4 - Kvalitetsuddannelse
Verdensmål 6 - Rent vand og sanitet
Verdensmål 13 - Klimaindsats
Verdensmål 17 - Partnerskab for handling
Verdensmål 4 - kvalitetsuddannelse
Os, der lever og bor i Danmark, kan nemt tage uddannelse for givet, da vi har et fabelagtigt, velfungerer uddannelsessystem. Men sådan er det langt fra i hele verden og derfor handler Verdensmål 4 om at sikre uddannelses kvalitet og udbredelse. Konkret hedder det sig at:
”Vi skal sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring”
Det drejer sig ikke kun om at gå i skole, men om at lære noget. I Afrika er det fx ikke ualmindeligt at være op til 100 børn i ”en klasse” hvor kvaliteten af undervisningen naturligvis er enormt ringe, da der ofte kun er en eller to lærere til stede. Hvis du så har en udfordring i form af et handicap, er dine læringsmuligheder nærmest ikke eksisterende. Men det ønsker Verdensmål 4 at ændre på og kæmper for bedre vilkår og muligheder for læring. I videoen og podcasten herunder kan du blive meget klogere på Verdensmål 4, hvordan vi arbejder med det og hvorfor det er så utrolig vigtigt.
Verdensmål 6 - Rent vand og sanitet
Etiopien og Somaliland har begge været ramt af tørke af flere omgange. Landene er også præget af etniske konflikter, som forårsager at nogle befolkningsgrupper flygter fra et tørkeramt område til et andet. Disse grupperinger er meget udsatte, da de både er på flugt og sjældent har adgang til rent drikkevand. For at støtte de udsatte befolkningsgrupper bygger IAS brønde, hvor det er muligt, i de områder, hvor de internt fordrevne opholder sig.
Adgang til rent vand er med til at redde liv og kombineret med undervisning i hygiejne, er det også med til at sikre en højere grad af sanitet blandt disse befolkningsgrupper. Derigennem arbejder IAS direkte med verdensmål 6 (rent vand og sanitet).
Verdensmål 13 - Klimaindsats
Den grønne omstilling går alt for langsomt, klimaet er under hårdt pres og vi er desværre på vej mod tre graders opvarmning af kloden.
”Vi skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser”
Med Verdensmål 13 arbejdes der for at klimaforandringerne bremses, da vi allerede ser og oplever mange fatale konsekvenser grundet klimaforandringerne. Mod nord smelter isen. I Afrika er der ekstrem tørke, der skaber fødevaremangel. Overalt opleves naturfænomener, som forekommer unaturlige og vi ved, at det kun er os mennesker, der kan bremse den triste udvikling. Desværre er grøn omstilling tidskrævende og derfor er Verdensmål 13 utrolig vigtigt for alt liv i denne Verden.
Verdensmål 17 - Partnerskab for handling
Sammen kan vi så meget. Og det er præcis hvad Verdensmål 17 handler om:
”Vi skal revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.”
Det betyder, at hele verden skal arbejde sammen om at indfri de gældende Verdensmål. Og det er ikke kun på politisk niveau, det er også gældende for civilsamfundet og helt almindelige mennesker, som dig og mig. Vi kan sammen skabe den forandring og forbedring, der skal til for at vi kan indfri Verdensmålene. Bliv klogere på Verdensmål 17 i nedenstående video og podcast.