Kenya
Inkluderende uddannelse (Inclusive Education - IE) i Garissa
Garissa ligger i det østlige Kenya. Her er uddannelse ikke en selvfølge. Områdets uddannelsesinstitutioner har flere gange været angrebet af den islamistiske jihadist-gruppe al-Shabaab, som er udsprunget af en tidligere somalisk sharia-domstol, som senere er blevet opløst i mindre afdelinger. Der er derfor behov for at skabe trygge uddannelsesrammer og blive ved med at gøre opmærksom på vigtigheden af børns skolegang.
Garissa ligger i Tana River-området, hvor en stor del af befolkningen lever som nomader. De flytter rundt, afhængigt af hvor der er vand og græs til deres kvæg. Det betyder at børnene får en afbrudt skolegang og i perioder slet ikke kommer i skole. Derfor har vi især fokus på piger og børn fra områdets nomadekulturer.
Ligeledes bliver piger ofte nedprioriteret når det kommer til skolegang. Der er tradition for at de hjælper til i hjemmet, indtil de selv bliver gift og skal stå for deres egen husholdning. Vi arbejder derfor også for at forbedre uddannelsesmulighederne for piger i området.
Vi samarbejder med de lokale skoler, børnenes forældre og uddannelsesministeriet. Gennem fortalerarbejde blandt ministerier og religiøse ledere presser vi på for at sikre at politikerne og magthaverne engageres og lever op til landets love og Børnerettighedskonventionen, som landet ratificerede i 1990.
Arbejdet med inkluderende uddannelse i Kenya er en del af programarbejdet, som også implementeres i Tanzania, Sudan og Sydsudan. Det finansieres gennem CISU (Civilsamfund i Udvikling) med 12,8 mio. over tre år.
Menneskerettigheder i Nakuru og Baringo
IAS DK har siden 2008 arbejdet med fred, forsoning og menneskerettigheder i området omkring Nakuru. Området var udsat for voldelige demonstrationer og etniske spændinger efter præsidentvalget i 2007/2008, og der var et stort behov for konfliktmægling. Siden 2013 har arbejdet med menneskerettigheder spredt sig til naboområdet Baringo. Sammen med vores lokale partner har IAS DK her et særligt fokus på seksuel og kønsbaseret vold og på at afskaffe skadelige praksisser som kvindelig omskæring og børneægteskaber.
Det lokale civilsamfund bliver styrket i deres viden om rettigheder og på den måde kan de lægge pres på regeringen på regionalt og nationalt niveau. Regeringsinstitutioner bliver styrket i at tage sig af brud på rettigheder og i at leve op til deres ansvar. Gennem låne-sparegrupper for kvinder forbedres familiers økonomi som led i arbejdet med at bekæmpe fattigdom.
Titel | Donor | Partner | Beskrivelse |
---|---|---|---|
Increased Women Rights Safeguard, Observance and Sustainable Means of Earning a Living in the Targeted Communities of Baringo County (Project Extension) | CKU | FPFK Langalanga | Formålet med projektet er at bekæmpe kvindelig omskæring i Kenya. Projektet har haft succes med at skabe opmærksomhed om kvindelig omskæring ved at mobilisere store dele af civilsamfundet, og drage myndighederne til ansvar for lovgivningen mod kvindelig omskæring. Forlængelsen af projektet fortsætter med mange af de igangværende aktiviteter igennem de sidste 2 år, men vil i højere grad fokusere på strategisk fortalervirksomhed på politisk niveau, og fokusere arbejdet i landsbyerne ved hjælp af dialog og oplysningsarbejde. Projektet vil desuden inddrage nye målgrupper, og introducere et alternativ til kvindelig omskæring, som imødekommer behovet for en markering af overgangen fra barn til voksen. Projektet støtter primært unge kvinder og børn, og bidrager med konkrete indsatser i forhold til kvinders rettigheder |